Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic< Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
   
  Hacker-DimY.
  10 Trrika per perdoruesit e rinj te Ubuntus
 
 Ubuntu eshte bere distribucioni me i popullarizuar per perdoruesit e rinj te Linuxit. Eshte shum i lehte per tu instaluar, perdorur, zakonisht "vetem punon". Por kalimi ne nje sistem operativ te ndrrysem mund te ju ngaterroj disi, nuk ka rendesi sa i bukur eshte Ubuntu. Ketu eshte nje list e disa trrikave qe mund tju japin me shume kohe gjersa ju mesoheni me Ubuntun.

1.Si te bejme programet Multimedia qe te punojne:

Normalisht instalimi i Ubuntus permban softuer (programe) pa pages, qe do te thot se nuk ka formate te multimedias ne instalim (CD). Qe eshte e pavolitshme, por Ubuntu ka shume arsye perse ne CD te tyre nuk permban keto file formate si MP3, DVD e tj-- duke perfshire qe ky softuer mund t'u shkaktoj disa probleme me ligjin, ose mund ju shkaktoj disa taksa.

Fatmirsisht, si perdorues, ju nuk keni nevoj te mendoni per taksa (por disa softuere jan ilegale me taksa varet nga vendi ku jetoni). Faqja Ubuntu wiki mund tju kufizoj ne disa formate qe do te thote se si te gjeni packages'at (softuer) qe ju nevojiten. Sidoqoft, nese ju perdorni Ubuntun ne AMD64 PowerPC hardware (ne pc shume te fort qe perdor AMD64), ju mund te keni munges disa packages, disa formate te multimedias do te mvaren ne softuer i cili nuk eshte i gatshem per platformat AMD64 ose per PowerPC.

2.Ndrryshimi nga gjendja e zakonshme

Ubuntu vjen ne gjendje te zakonshme qe ju mund ose nuk do t'ju pelqejne. Per shembull, Nano set editori, i cili nuk eshte optimal nese jeni mesuar me Vim.

Menyra me e leht per ti ndrryshuar eshte te perdoresh alternativat e programit te update, i cili perdor linqe simbolike ner /etc/alternatives qe perkufizon programet per FTP, system editori, rsh, Telnet, Window Manageri, etc. Shenoni /etc/alternatives/ per te pare fjalorin e programeve te menagjuar.

Per te ndrryshuar editorin e zakonshem, shkruani ne terminal sudo update-alternatives--config editor. Ju do te shihni nje dialog si ky:

To change the default editor, run sudo update-alternatives --config editor. You'll see a dialog like this:


There are 3 alternatives which provide `editor'.

Selection Alternative
-----------------------------------------------
1 /usr/bin/vim
2 /bin/ed
*+ 3 /bin/nano

Press enter to keep the default

* , or type selection number:


Vetem shkruani 1 per te ndrryshuar ne Vim. Mbani mend qe ne sistemin tim, Une nuk kam Emacs ose nuk kam editor tjeter te instaluar; por ka shume editora tjer dhe alternativa tjera.

3. Si ti instaloni packages'at (softuerat)

Shumica e softuerve qe juve ju nevoiten ne system do te jen te gatshem me ane te Ubuntu repositories duke perdorur Synpatic, Adept, ose ndonje package manager tjeter. Po sikur doni te instaloni diqka si Opera qe eshte e gatshme si package per ubuntu, por nuk eshte ne repositiers?

Ne rast se, downlowdoni programet ne debain package (.deb) me tastin e djatht te mausit klikoni ne fajll. Dhe do ta gjeni opcionin Open package with GDebi package installer. GDebi do t'ju mundesoj nje informacion te packagit, qfare fajlla jane ne te, dhe disa informata te tjera rreth packagit. Package installer gjithashtu ka instaloni package buttonin; vetem klikoni ne Install Package dhe do te instalohet me e thjesht se nje installer i windowsit. Mbani mend qe package installeri gjithashtu verifikon a mund te instaloj ate package--nese ka mvartesi nuk mund te instalohet, GFebi mund t'ju jap erora dhe rrefuzime per ta instaluar ate.

Nese ju perferoni te instaloni packages'at me command line (terminal), vetem shkruani sudo dpkg -i emri i package.deb.

4. Sudo dhe gksudo

Nese ju keni perdorur Linuxin per nje koh, ju mund te keni perdorur hapjen e programeve si root direkt kur ju eshte nevoitur te instaloni packages, ose temodifikoni konfigurimet e sistemit, keshtuqe. Ubuntu ka modele te ndrryshme, sidoqoft. Installeri i ubuntus nuk ju ve si root user-- nje root account ekziston, por eshte me nje password. Perdoruesit supuzohet qe te bejne administrrimin e programeve duke perdorur sudo dhe gksudo.

Ju tani per tani dini si te perdorni sudo--vetem shkruani sudo dhe emrin e komandes ne terminal. Por qfare mendoni per GUI aplikacionet te cilat ju doni ti perdorni si root (ose nje perdorues tjeter)? Shume e thjesht-- perdorni gksudo ne vend te sudo (ne terminal kur ta shkruni). Per shembull, nese ju do te doni te perdorni Ethereal si root, vetem hapni nje dialog box (prekni Alt+F2 ne tastatur) dhe shkruani gksudo ethereal.

Meqe ra fjala, nese ju keni nevoj ju duhet te punoni si root, ju mund te perdorni sudo su-, ju kyq si root. Nese ju me te vertet doni te keni nje root password te cilin ju e dini, keshtuqe ju mund te kyqeni si root direkt (pa perdorur sudo), ju duhet te shkruani run psswd kur jeni te kyqur si root, dhe te beni nje password sido qe doni ta beni. Une ju rekomandoj te perdorni pwgen packagen qe te krijoni nje password per root per userat.
vazhdimi

5. Shtesat per sudo userat

Kur ju hyni ne Ubuntu, nese automatikisht ne te parin user te sudo grupit, duke ju lene qe useri te bej ndrryshime si super user (root) duke shkruar passwordin e tij. Sidoqoft, kjo nuk shton usera tjer ne sudo grup. Nese ju doni te beni dike tjeter me super user privileges ne shared systemin tuaj, ju duhet ti u jepni atyre sudo access.

Per te shtuar user tjer ne sudo, menyra me e lehte eshte te perdorni usermod command. Hapni sudo usermod -G dhe shkruani usernamen e adminit (superuserit).

Nese ju perferoni menyren e GUI per te bere gjerat, shkoni tek System-> Administration-> Users and Groups. Selektoni userin qe doni per ta shtuar tek sudo, dhe klikoni properties. Ne User privileges, gjejeni kutin qe shkruan "Executing system administration tasks" dhe do ti konfiguroni.

6. Shtimi i nje desktopi tjeter

Shum usera nuk jan te sigurt se qfar packages te shtonje ne grup per te hapur KDE ose Xfce window managera ne sistemet e Ubuntus-- ose duan te shtojne packages te culat ti hapin ne GNOME ne Kubuntu ose Xubuntu. Ju mund te shtoni te gjitha package'sat e nevojshme ne te njejten kohe, por eshte nje menyre shume me e lehte per te.

Per te instaluar te gjitha packagesat qe vijne ne nje llojllojshmeri te Ubuntus. ashtu si Kubuntu, ju shkruani ne terminal apt-get install kubuntu-desktop (ose edubuntu-desktop, xubuntu-desktop).

Nese GUI eshte me shume stil, desktop packagesat mund te instalohen duke perdorur adept, synpatic, ose ndonje package manager tjeter.

7. Si te rikonfiguroni x.org

Ne shumicen e kohes, X.org-- eshte nje softuer qe driverat e karteles grafike mundesojne fundacionin e GUI, kurdoqe ju perdorni GNOME, KDE, Xfce, ose nje window manager-- "vetem punon" kur ju instaloni Ubuntu. Ne fakt, ine jame quditur se shumica e perdoruesve te ubuntus kurr nuk mendojne per kartelen e tyre grafike.

Por, ndonjeher juve ju nevoitet te rikonfiguroni X.org sepse Ubuntu nuk dikton kartelen tuag rafike ose monitorin, ose ju keni blere nje kartel te re grafike dhe doni ta beni qe te punoje me Ubuntu. qfardoqe te jete arsyeja, eshte mire te dini se si te rikonfiguroni X pa pasur nevoj per te edituar /etc/X11/xorg.confin ne system.

Per te konfiguruar, ne terminal shkruani dpkg-reconfigure xserver-xorg. Pastaj ju duhet te h specifikoni monitorin dhe kartelen grafike, rrezolucionet ngjyren etc.

Qekurse qdo setup i ndrryshem, eshte e veshtire te jepni keshill per konfigurimin e X, por ne menyre gjenerale prekni ok per te akceptuar konfigurimet e zakonshme. Gjithashtu, juve do t'ju jipet shanca e konfigurimit manual nese deshironi me te avancuar normal apo te thjesht gjersa ju e dini se qfare po beni, ose nemenyre te thjesht metoda nuk punon per ju.

8.Si te kyqeni automatikisht

Normalisht, kur ju ndezni kompjuterin, Ubuntu do t'ju jep nje login screen para se te hyni ne X session. Per prespektiv sigurine, kjo eshte nje ide e mire, per multi usera ne qdo situat kur njerzit tjere psiqikisht kan acces tek kompjuteri juaj. Prap, shume usera jane te mesuar te kyqen automatikisht, dhe nuk duan te kyqen me login qdo here qe restartojin desktopin e tyre

Per te realizuar kete ne Ubuntu shkoni tek System-> Administration-> Login Window. Ju nevoitet te keni nje password, pastaj ju shfaqet Login Window Preferences me 5 zgjedhje. Zgjidhni Securety dhe klikoni Enable Automatic Login. Nese ju keni me shume se usera te rregullt, sigurohuni qe te specifikoni se cili user duhet te logged automatikisht.

Prap, nuk kam stresohesh shume, kjo eshte vetem nje ide per kompjuterat shtepijak personal qe kane acces tek kompjuteri. Une nuk ju rekomandoj kete per kompjuterat e punes ose per laptopa/notebooka, kur dikush tjeter mund te ket access ne kompjuterin tuaj.

9.Grumbullimi i te dhenave nga burimet

Ubuntu ka nje llojllojshmeri te Packagesave, qe eshte universale dhe multiversale. Sidoqoft shume usera kane nevojen te instalojne packages nga burimet, sepse ata duan te perdorin packages me te reja se ato te cilat jane duke i perdorur momentalisht, ose duan te perdorin diqka qe nuk eshte e kapshme per Ubuntun.

Nese ju doni te instaloni package nga ndonje burim, ju mund te keni disa shtigje qe ju bejne jeten me te lehte. Se pari du duhet te gjeni nje build-essential meta-package nese ju nuk i keni te instaluar developer tools'at. Ne terminal shkruani sudo apt-get install build-essential; dhe ajo do tju instaloj GCC, linux krenel headersat, GNU make'n, dhe disa package qe juve ju nevojiten.

Hapi tjeter eshte te instaloni nje package si Gaim sepse nje version i ri ka dale, ju mund ta gjeni nje version me te ri qe i humb vartesit nga versioni i vjeter. Per te marre packages krijoni vartesine me sudo apt-get build-deb emrin e packages. Kjo do tju instaloj development packagesat ju nevojitet te krijoni packagen qe per momentin eshte ne Ubuntu, dhe do te riparoj vartesit per versionin e ri qe do te dale.

Me ne fund mos beni instalim kur ju i merrni nga burimi-- perdorni CheckInstalin ne vend te kesaj.Check Install do te krijoj debain package dhe do ti instaloj per ju, keshtu qe ju mund ta fshini upgrade software shume leht me vone.

Instaloni CheckInstall duke shkruar ne terminal apt-get install checkinstall. Pasi qe ju e hapet ./configure ; shkruani ne terminal sudo checkinstall dhe pergjigjjuni disa pyetjeve te thjeshta. Mbani mendnese ju i instaloni packagesat ne AMD64, CheckInstall do te selektoj X86_64 si arkitektur pne vend te amd64-- e cila do te shkaktoj mosinstalimin e packages, qekurse ubuntu e perdor amd64 arloteltirem me vemd te X86_64.

Meqe ra fjala packaget e krijuara nga CheckInstall gjithashtu e bejne me te lehte instalimin e packages se njejt ne kompjutera tjer, nese ndodh qe disa systeme perdorin Ubuntu. Shiqoni Joe Barr's e CLI Magic feature ne CheckInstall gjithashtu.

10. Nje krenel i ri

Ubuntu do te instaloj nje 386 krenel x86 kompjuterave, qe nuk eshte qfare ju doni nese ju keni nje Pentium II ose nje CPU me te mire. 386 kreneli do te punoj ne qdo x86 CPU, por ekstensionet qe shfaqen ne CPUte me te forta mund ne bootingun e systemit tuaj, nese ato jane te marra me avancim. Per te zevendesuar krenelin, hapni synpatic ose adeptin duke kerkuar per linux-image. Ju do te shihni disa menyra. Gjejeni nje qe eshte me e mire per CPUne tuaj-- mund qe linux-image-686 te ket per Pentium II dhe me lart dhe linux-image-k7 per procesora AMD por ju e zgjedhni me te pershtatshmen. Mbani mend qe nese ju perdorni AMD64 ose x86-64 CUPte e intelit ju mund te perdorni amd64 images.

Normalisht kur ju instaloni krenelin e ri ju duhet te restartoni pc. Nje benefit tjeter per 686 krenelat eshte qe ata SMP supportin, i cili eshte bonus per multi-vore Intel HyperTread CPUte.

Nese asnjeri nga trrikat nuk te eshte pergjigjur per ndonje pyetje rreth ubuntus, provo Ubuntu wiki'n, forumet, apo mailing listat. Si rregull userat e Ubuntus ju ndihmojne shume gjithashtu dhe une, dhe ju shumicen e kohes mund te gjeni ndonje tejetqe qe eshte ne te njejten situat siq eshte pyetja juaj.
 
   
 
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=